بسم الله الرحمن الرحیم
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الصَّادِقِ خَازِنِ الْعِلْمِ الدَّاعِی إِلَیْکَ بِالْحَقِّ النُّورِ الْمُبِینِ اللَّهُمَّ وَ کَمَا جَعَلْتَهُ مَعْدِنَ کَلامِکَ وَ وَحْیِکَ وَ خَازِنَ عِلْمِکَ وَ لِسَانَ تَوْحِیدِکَ وَ وَلِیَّ أَمْرِکَ وَ مُسْتَحْفَظَ [مُسْتَحْفِظَ] دِینِکَ فَصَلِّ عَلَیْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَصْفِیَائِکَ وَ حُجَجِکَ إِنَّکَ حَمِیدٌ مَجِیدٌ.
واحد پژوهش مدرسه علمیه حضرت خدیجه (سلام الله علیها) با هدف ارتقاء سطح علمی طلاب و به مناسبت ایام شهادت امام جعفر صادق علیه السلام بسته مطالعاتی را جهت بهره برداری علاقه مندان به مطالعه و کسب معارف ناب اهل بیت تقدیم می نماید.
زندگینامه مختصر:
حضرت جعفر بن محمد بن علی بن حسین بن علی بن ابی طالب علیهم السلام امام ششم از ائمه مذهب شیعه اثنی عشری، پنجمین امام از نسل امیرالمؤمنین علی علیه السلام ، هشتمین معصوم از چهارده معصوم علیهم السلام و بنیانگذار مذهب فقهی جعفری است. پدرش محمد بن علی علیه السلام ، پنجمین امام شیعیان است.
مادرحضرت فاطمه مکنی به ام فروه دختر قاسم بن محمد بن ابی بکر نوه خلیفه او(الطبقات الكبرى، ج ۵، ص ۳۲، ۱۸۷؛ الطبقات خليفة بن خياط، ص ۲۶۹؛ تاريخ يعقوبى، ج ۲، ص ۳۸۱ ؛ الكافى، ج ۱، ص ۴۷۲: الثقات، ج ۶، ص ۱۳۲.) و جده مادری اش نیز اسماء دختر عبدالرحمن بن ابی بکر نوه دیگر او است.( المعارف، ص ۲۱۵؛ رجال صحیح مسلم ، ج ۱، ص ۱۲۰: الکافی، ج ۱، ص ۴۷۲) بر همین اساس بود که امام جعفر صادق علیه السلام می فرمود:" ولدنی ابوبکر مرتین " ابوبکر دو بار در تولد من شرکت داشته است.
امام جعفر صادق علیه السلام بدون اختلاف در سال ۸۳ هجری در مدینه متولد شد. او زمانی تولد یافت که هنوز پدربزرگش امام سجاد علیه السلام قید حیات بود.
عصر امام جعفر صادق علیه السلام از متحول ترین اعصار در تاریخ فقه، حدیث ، کلام و تصوف اسلامی است. در زمان ایشان شرایط خوبی جهت نقل روایات ، برگزاری جلسات تدریس و تشکیل مناظره در مکان های مختلف مخصوصاً مساجد و مکان های اجتماع مسلمانان در موسم حج به وجود آمده بود و چون از خفقان اموی کاسته شده بودو قدرت مرکزی آنان رو به اضمحلال بود و سپس در آغاز حکومت عباسیان نیز آنان مشغول تثبیت حکومت و سرکوب مخالفان نظامی خود بودند، شرایطی برای امام جعفر صادق علیه السلام پیش آمد که برای هیچ کدام از امامان شیعه فراهم نبود، لذا امام با تشکیل حوزه درسی و جلسات مناظره بسیار گسترده به تربیت شاگردان و نشر تفکر شیعی مبادرت می ورزید. کسانی که در جلسات درس امام حضور می یافتند دانش طلبانی بودند که از مناطق دور می آمدند و هر گاه مراقبت و کنترل حکومت ها بر طرف می شد، از کوفه، بصره واسط و حجاز نخبگان خود را به مدینه و به محضر درس امام گسیل می داشت. ( الامام الصادق علیه السلام والمذاهب الاربعه، ج ۱، ص ۳۳۸)
طیف وسیعی از عالمان به عنوان طالب دانش جعفری به گرد آن حضرت در آمدند.
بزرگانی چون یحیی بن سعید انصاری ، ابن جریح ، سفیان بن عیینه ، مالک بن انس، سفیان ثوری، ابو حنیفه نعما بن ثابت كوفي ، شعبة بن حجاج و ایوب سجستانی از علم او بهره ها گرفتند و این بهره گیری را برای خود مباهات شمردند و بدان شرف یافتند و فضیلت کسب کردند.
در فهرستی که ابوالعباس، ابن عقده همدانی (م. ۳۳۲ ق) از شاگردان حضرت گرد آورده بود (الفهرست طوسی، ص ۲۸) و توسط هارون بن موسی تلعکبری تکمیل شد، شاگردان پرشمار با تنوع مذهبی و جغرافیایی فراوان دیده می شوند. شاگردانی از خواص امامیه گرفته تا طیف های متنوع عامه؛ از متکلم و فقیه گرفته تا مقری و محدث بر گرد حضرت دیده می شوند و از اقصی نقاط ماوراء النهر تا مغرب در شمار شاگردان او حضور داشتند. به نظر می رسد آنچه در بخش رجال امام جعفر صادق علیه السلام از کتاب رجال شیخ طوسی در دسترس قرار گرفته، صورتی تکمیل شده از فهرست ابن عقده تلعکبری بوده است.
به هر حال شیخ مفید اشاره دارد که: اصحاب حدیث شاگردان و راویان ثقه ای که از آن حضرت روایت کردهاند، را بالغ بر چهار هزار نفر دانسته اند.( ر.ک: الارشاد، ج۲،ص ۱۷۹) تنها در کوفه نهصد شیخ بوده اند که همه میگفتند: حدثنی جعفر بن محمد.( الامام الصادق عليهالسلام، ج۲،ص ۳۹۸.)
شهادت
شیخ صدوق تصریح کرده است که امام صادق(علیه السلام) به دستور منصور دوانیقی و بر اثر مسمومیت به شهادت رسیده است.[ صدوق، الاعتقادات، ۱۴۱۳ق، ص۹۸.] ابنشهرآشوب نیز در مناقب و محمد بن جریر طبری سوم در دلائل الامامه نیز همین نظر را مطرح کردهاند.[ ابنشهر آشوب، مناقب آل ابی طالب، ۱۳۷۹ق، ج۴، ص ۲۸۰؛ محمد بن جریر طبری، دلائل الامامه، ۱۴۱۳ق، ص۲۴۶؛ سید ابنطاووس، اقبال الاعمال، ۱۴۱۴ق، ج۱، ص۲۱۴] برای شهادت او به روایت والله ما منا الا مقتول شهید استناده شده است.[ طبرسی، اعلام الوری، ۱۴۱۷ق، ج۲، ص۱۳۲.]در مقابل شیخ مفید معتقد است که دلیل قاطعی بر شهادت آن حضرت وجود ندارد.[ مفید، تصحیح اعتقادات الامامیه، ۱۴۱۳ق، ص۱۳۱و۱۳۲.] سید جعفر مرتضی عاملی تاریخپژوه، سخن شیخ مفید را حمل بر تقیه کرده است.[ نگاه کنید به عاملی، الصحیح من سیرة النبی الاعظم، ۱۴۲۶ق، ج۳۳، ص۱۸۵-۱۹۱.] مدفن وی قبرستان بقیع در کنار قبر پدرش امام باقر و امام سجاد و امام حسن قرار دارد.[ شیخ مفید، ارشاد، ۱۳۷۲ش، ج۲، ص۱۸۰.]
در ادامه 15 کتاب معرفی می کنیم تا با امام صادق علیه السلام بیشتر آشنا شویم.
1.پیشوای صادق
مقام معظم رهبری
دفترنشر فرهنگ اسلامی
موضوع: سیره فرهنگی سیاسی امام صادق(علیه السلام)
این کتاب نوشتاری از مقام معظم رهبری میباشد که پیرامون فلسفه امامت امام صادق(علیه السلام)، فراز و نشیبهای دورهی امام صادق(علیه السلام)-وجود تشکیلات پنهانی سیاسی- ایدئولوژیک امامان(علیه السلام) به نگارش درآمده است.
موضوع کتاب
پیشوای صادق کتابی درباره سیره فرهنگی سیاسی امام صادق(علیه السلام) مشتمل بر سخنرانیهای مقام معظم رهبری است. گفتهاند اصلاح برداشتهای اشتباه برخی از مردم از سیره امام ششم(علیه السلام) در سالهای اولیه انقلاب اسلامی از عوامل نگارش این یادداشتها بوده است. مطابق این برداشت، امام صادق(علیه السلام) از اقدامهای سیاسی پرهیز داشته و با حاکمان وقت سازش کرده است.
در این کتاب، تلاش شده است با استدلالهای تاریخی اثبات شود که امام صادق(علیه السلام) از سیاست دوری نداشته و هرگز با حاکمان وقت سازش نکرده است.
متن کتاب پیشوای صادق، حاصل سخنرانیهای سید علی خامنهای در بین سالهای ۱۳۴۵ش تا ۱۳۵۰ش درباره سیره امام صادق(ع) بوده است. این سخنرانیها ابتدا، در مجموعهیادداشتهایی از نویسنده، در خرداد ۱۳۵۸ش در هفده شماره روزنامه جمهوری اسلامی منتشر شد. سپس بین سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰ش به صورت کتاب با عنوان پیشوای صادق چاپ شد.پس از مدتی، بهعلت وجود غلطهای تایپی، نشر کتاب متوقف شد. بعدها مؤسسه انقلاب اسلامی با رجوع به اصل یادداشتها، آن را اصلاح نمود و در سال ۱۳۸۳ش دفتر نشر فرهنگ اسلامی آن را در ۱۱۳ صفحه منتشر کرد.
مجمع جهانی اهلبیت این کتاب را به زبانهای انگلیسی، عربی و سندی ترجمه کرده است.
گزارشی از محتوای کتاب
در نیمه اول کتابِ پیشوای صادق، فلسفه امامت بر مبنای نظریه انسان ۲۵۰ ساله تا زمان امام باقر(علیه السلام) تبیین شده است. نویسنده در این بخش از کتاب، سه «قضاوت» درباره امام صادق(علیه السلام) مطرح میکند؛ دو قضاوت را که بهگفته نویسنده، میان مردم رواج دارد، نقد کرده و قضاوت سوم را که نظر خود اوست، تبیین میکند:
«قضاوت جانبدارانه»: بر اساس این دیدگاه، امام صادق(علیه السلام) فرصتی طلایی برای تعلیم و تربیت به دست آورد و چنان غرق در نشر علم و دین شد که نتوانست به فریضه امر به معروف و نهی از منکر عمل کند. ازاینرو ناچار شد در مقابل حاکمان ظلم و جور، به مدحشان بپردازد. این دیدگاه از طرف کسانی ابراز میشود که خود را دوستدار امام مینامند.
«قضاوت معترضانه»: طبق این نظر، امام صادق(علیه السلام) در زمانی که ظلم همه جا را فرا گرفته بود، راه عافیت در پیش گرفت و از رسالت انسانی یک رهبر غفلت ورزید و مشغول درس و بحث شد؛ در حالی که شیعیانش گرفتار تعقیب، زندان، شکنجه، تبعید، قتل و غارت بودند.
قضاوت سوم، دیدگاه نویسنده
از نظر نویسنده داوری صحیح درباره امام صادق(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام)، این است که امامان شیعه، همانند خود پیامبر(صلی الله علیه واله) هدفی جز این نداشتند که نظام عادلانه اسلامی را با همان ویژگیها و اهدافی که قرآن روشن کرده ایجاد کنند یا استمرار بخشند؛ زیرا امامت تداوم نبوت است. [خامنهای، پیشوای صادق، ۱۳۸۳ش، ص۱۱-۱۳]
نویسنده در ادامه به تحلیل زندگانی امام صادق(علیه السلام) پرداخته و تنها راه آشنایی با زندگی امام را در تشریح نموداری زندگی امام صادق(علیه السلام) در سه محور یافته است:[ خامنهای، پیشوای صادق، ۱۳۸۳ش، ص۶۷.]
تبیین و تبلیغ مسأله امامت[خامنهای، پیشوای صادق، ۱۳۸۳ش، ص۶۹.]
تبلیغ و بیان احکام به شیوه فقه شیعی و نیز تفسیر قرآن به روال بینش شیعی[خامنهای، پیشوای صادق، ۱۳۸۳ش، ص۸۸.]
وجود تشکیلات پنهانی ایدئولوژیک-سیاسی[خامنهای، پیشوای صادق، ۱۳۸۳ش، ص۹۶.]
2.سیره سیاسی و فرهنگی حضرت
پرتوی از زندگانی امام صادق علیه السلام
نویسنده: نورالله علیدوست خراسانی
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامی
«پرتوی از زندگانی امام صادق(علیه السلام)» اثری است که به طور جامع به زندگی امام صادق(علیه السلام) از تولد تا شهادت این امام بزرگوار پرداخته و به همین دلیل مطالعه آن به محققان، دانشجویان و طلاب حوزه مطالعات دینی پیشنهاد میشود.
این کتاب در دو فصل تنظیم شده است؛ که نگارنده در فصل اول با عنوان «امام صادق(علیه السلام) و بنیامیه» پیرامون خلفای اموی عصر امامت امام صادق(علیه السلام) و علل انقراض و نابودی سلسله اموی بحث کرده و در فصل دوم با عنوان «امام صادق(علیه السلام) و بنیعباس» درباره انقراض حکومت بنیامیه و ابتدای حکومت بنیعباس به بحث پرداخته است.
زندگی امام صادق(علیه السلام) ابعاد گوناگونی دارد و جدای از بعد علمی و تربیتی آن حضرت، بعد سیاسی شخصیت ایشان و راه و روشی که در واژگون ساختن حکومت امویان در پیش گرفت نیز اهمیت خاصی دارد. دورنمایی از اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر امام صادق(علیه السلام)، شخصیت علمی امام صادق(علیه السلام)، برخی از شاگردان امام صادق(علیه السلام)، مناظرات امام صادق(علیه السلام)، امام صادق(علیه السلام) و منصور خلیفه عباسی، شیعه در عصر امام صادق(علیه السلام)، امام صادق(علیه السلام) و ارتباط با عالم غیب، گوشههایی از سیره امام صادق(علیه السلام)، شهادت امام صادق(علیه السلام)، فرزندان امام صادق(علیه السلام) و گزیدهای از سخنان پیشوای ششم از جمله مطالبی است که در این کتاب بیان و تشریح شده است.
امام صادق(علیه السلام) هجده سال در عصر حاکمان اموی زیست و به خاطر ضعفی که در این برهه از زمان بر حکومت اموی حاکم بود، گزند چندانی به آن حضرت نرسید، ولی در مدت شانزده سالی که با عباسیان به سر برد، سختیها و ناگواریهای فراوان دید و با این حال توانست چراغ اسلام را روشن و پرفروغ نگاه دارد.
خلاصه ی کتاب:
سیره اخلاقی عملی و اجتماعی حضرات معصومین و نگاه محققانه و دقيق به ان الگوی مناسب و قابل توجهي است تا با توجه به ان زیر بنای رفتارها ومناسبات انساني اجتماعي بشر شكل بگيرد فلسفه امامت و انتخاب حضرات براي پيشوايي امت هم روي اين اصل صورت گرفته هر معصوم در زمان خود بهترين الگو را در غالب سخنان و رفتارهاي فردي و اجتماعي ارائه داده است و بر فرد لازم بلكه واجب است تا به ان نظر انداخته و خود را تطبيق دهد در بين امام معصوم پيشواي پنجم شيعيان به لحاظ موقعيت زماني داراي ويژگيهاي خاصيست دميدن روح به شيع و مكتب تشيع و به نوعي حيات علمي و عملي دادن به ان كه توسط ايشان صورت گرفت قابل بررسي است شايد بتوان گفت سيره ايشان ازدو جهت قابل بررسی و قابل تأمل است: بعدی سیاسی و بعدی فرهنگی.
مؤلف كتاب پرتويي از زندگي امام صادق با بررسی این دو بُعد در دوره های حکومت اموی و عباسی، سعی در آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان با زندگی و سیرۀ آن امام داشته است.
3.غیبت امام مهدی (علیه السلام) از دیدگاه امام جعفر صادق (علیه السلام)
نویسنده:ثامرهاشم العمیدی
معرفی کتاب
گفت وگو درباره مهدویت، آخرالزمان و ظهور و قیام حضرت مهدی از روزهای آغازین بعثت نبی اکرم (صلی الله علیه واله) آغاز شده و در دوره های مختلف ادامه داشته است. گاهی عقاید مردم و شرایط زمانه، گفت وگو در این باره را به سوی انحراف می کشانده و لازم می شده است که فردی آگاه مسائل را برای دیگران تشریح کند. در میان امامان (علیهم السلام)، موقعیت امام صادق (علیه السلام) در تشریح و تبیین وقایع مهم غیبت، ظهور و قیام و تکلیف مسلمانان در این خصوص بسیار برجسته است. این امام بزرگوار در زمان خویش تلاش کرد باور غیبت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را رواج دهد و اندیشه اصیل مهدویت را در وجدان امتی برانگیزاند که همه چیز در آن آشفته شده و حق با فکر و خیال های باطل آمیخته شده بود. در چنین جامعه ای، اندیشه مهدویت دچار تضادها و تشویش هایی شده و ادعاهای باطل مهدویت ظهور کرده بود. از این رو امام صادق (علیه السلام) فضایی علمی را برای فهم فرایند غیبت فراهم آورد تا مردم بتوانند چهره واقعی غایب اهل بیت (علیهم السلام) را بشناسند. نگارنده در کتاب حاضر نخست اقدامات امام صادق (علیه السلام) درباره روشن ساختن موضوع مهدویت و راه های شناخت امام غایب را بررسی و سپس این مباحث را مطرح می کند: غیبت و علل آن آموزه های مرتبط با غیبت، تاکید امام بر وقوع طولانی بودن غیبت و انجام کارها و فعالیت هایی که در زمان غیبت مطلوب است. وی در پایان به موضع گیری های امام صادق (علیه السلام) در برابر ادعاهای باطل مهدویت از جمله «کیسانیه»، «امویه»، «حسنیه» و... و نیز پاسخ های امام به شبهات در موضوع مهدویت اشاره می کند.
معرفی کتاب غیبت امام مهدی (علیه السلام) از دیدگاه امام جعفر صادق (علیه السلام)
کتاب غیبت امام مهدی (علیه السلام) از دیدگاه امام جعفر صادق (علیه السلام) نوشته ثامر هاشم عمیدی، به بررسی روایات امام صادق (علیه السلام) دربارۀ دوران غیبت و حیرت امام زمان (علیه السلام) میپردازد.
گفت و گو درباره مهدویت، آخرالزمان و ظهور و قیام حضرت مهدی از روزهای آغازین بعثت نبی اکرم (صلی الله علیه واله) آغاز شده و در دورههای مختلف ادامه داشته است. گاهی عقاید مردم و شرایط زمانه، گفت و گو در این باره را به سوی انحراف میکشانده و لازم میشده است که فردی آگاه مسائل را برای دیگران تشریح کند.
در میان امامان (علیهم السلام)، موقعیت امام صادق (علیه السلام) در تشریح و تبیین وقایع مهم غیبت، ظهور و قیام و تکلیف مسلمانان در این خصوص بسیار برجسته است. این امام بزرگوار در زمان خویش تلاش کرد باور غیبت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را رواج دهد و اندیشه اصیل مهدویت را در وجدان امتی بر انگیزاند که همه چیز در آن آشفته شده و حق با فکر و خیالهای باطل آمیخته شده بود.
در چنین جامعهای، اندیشه مهدویت دچار تضادها و تشویشهایی شده و ادعاهای باطل مهدویت ظهور کرده بود. از این رو امام صادق (علیه السلام) فضایی علمی را برای فهم فرآیند غیبت فراهم آورد تا مردم بتوانند چهره واقعی غایب اهل بیت (علیهم السلام) را بشناسند.
ثامر هاشم عمیدی در کتاب غیبت امام مهدی (علیه السلام) از دیدگاه امام جعفر صادق (علیه السلام) نخست اقدامات امام صادق (علیه السلام) درباره روشن ساختن موضوع مهدویت و راههای شناخت امام غایب را بررسی و سپس این مباحث را مطرح میکند: غیبت و علل آن آموزههای مرتبط با غیبت، تاکید امام بر وقوع طولانی بودن غیبت و انجام کارها و فعالیتهایی که در زمان غیبت مطلوب است. وی در پایان به موضع گیریهای امام صادق (علیه السلام) در برابر ادعاهای باطل مهدویت از جمله «کیسانیه»، «امویه»، «حسنیه» و پاسخهای امام به شبهات در موضوع مهدویت اشاره میکند.
فهرست مطالب کتاب:
فصل اول: شناخت امام غایب (علیه السلام) پیش از ولادت
بخش اول: امام صادق (علیه السلام) و ترویج عقیده مهدویت
بخش دوم: معرفی شاخصهای امام غایب
بخش سوم: تعیین هویت امام غایب
فصل دوم: پیش از رخداد غیبت امام دوازدهم (علیه السلام)
بخش اول: دستاوردهای غیبت در نگاه امام صادق (علیه السلام)
بخش دوم: تأکید امام صادق (علیه السلام) بر غیبت امام مهدی (علیه السلام) و مدت آن
بخش سوم: اعمال نیکو در زمان غیبت
بخش چهارم: علل غیبت
فصل سوم: نقش امام صادق (علیه السلام) در پاسخ به شبهات غیبت و امام غایب
بخش اول: شبهه کیسانیه درباره مهدویت محمد بن حنفیه
بخش دوم: شبهه مهدویت «عمر بن عبدالعزیز اموی مروانی»
بخش سوم: شبهه مهدویت «محمد بن عبدالله حسنی»
بخش چهارم: ادعای مهدویت «مهدی عباسی»
بخش پنجم: برخورد امام صادق (علیه السلام) با دیگر ادعاهای مهدویت
بخش ششم: نقش امام صادق (علیه السلام) در رد شبهات دیگر
4.گزارش لحظه به لحظه از شهادت امام صادق علیه السلام
دسته بندی: تاریخ اسلام
ناشر: دلیل ما
نویسنده:محمدرضا انصاری
معرفی کتاب
در کتاب حاضر گزارشی به صورت لحظه به لحظه از شهادت امام صادق علیه السلام در قالب داستانی تقدیم می شود؛ تا بدانیم منصور دوانیقی چه توطئه هایی برای قتل حضرت طراحی کرد، و در مقابله با او چه معجزاتی به دست امام رخ داد، و سرانجام آن حضرت چگونه مسموم شد و به شهادت رسید.
5.سیره و روش اخلاقی و رفتاری حضرت
مکتب دار
مهدی قزلی
انتشارات:امیرکبیر
داشتن سیره و روش اخلاقی و رفتاری که یکی از بهترین اصول زندگی فردی و اجتماعی محسوب می شود امروز بیش از هر زمان بشر نیازمند آن است در واقع بسیاری از مشکلات پیش روی انسان ناشی از فقدان اخلاق فردی و اجتماعی افراد جامعه بشری است. اینجاست که خلأ وجود اصول اخلاقی مبتنی بر فطرت بشری به چشم می خورد. بنابراین برای رفع این معضل بزرگ جهان امروز ناگزیر باید به بزرگترین اساتید و معلمان اخلاق در طول تاریخ مراجعه کرد و با الگو گرفتن از رفتار شان و گوش سپردن به گفتارشان بر این مهم فائق آمد و آنان نیستند جز ائمه از خاندان پاک رسالت و نبوت یعنی امامان معصوم شیعه که به اعتراف خاص و عام بهترین الگو در رفتار اسلامی هستند.
در روزگاری که تشخیص سره از ناسره و خوب از بد سخت شدهاست، آشنایی با تاریخ زندگانی، شخصیت و سیره معصومین (علیهم السلام )، که منبع صدور حق و حقیقت بوده و هستند، ضرورتی غیرقابل انکار است. قطعا شناخت دقیق سیر و سیره معصومین احتیاج به تامل و مطالعه بیشتری دارد که این مجموعه تلاش کرده است با تامل و دقت در زندگانی نورانی و متکی بر فرم کوتاههنویسی و سادهنویسی در نثر، زمینه آشنایی سریع و صریح با ایشان را فراهم کند.
بدیهی است که مکتب دار کفاف نگاه پژوهشگرانه را نخواهد داد ولی طعم شیرین زندگی با خدا و برای خدای ایشان را در کام مخاطب باقی خواهد گذاشت.
خلاصه ی کتاب:
داشتن سلوک و روش اخلاقی و رفتاری بر مبنای انسانیت و ازادگي كه زير مبناي عقل بشريست امروز بیش از هر زمان مورد نياز بشراست در واقع بسیاری از مشکلات گوناگون پیش روی انسان ناشی از فقدان اخلاق فردی و اجتماعی در جامعه بشری است. اینجاست که خلأ وجود اصول اخلاقی ثابت مبتنی بر فطرت خداجوي بشری به چشم می خورد.
بنابراین برای رفع این معضل بزرگ ناگزیر باید به بزرگترین معلمان اخلاق در طول تاریخ مراجعه کرد و با الگو گرفتن از انان بر این مهم فائق آمد و آنان نیستند جز سلاله ی پاک رسالت و نبوت یعنی امامان معصوم شیعه که به اعتراف خاص و عام بهترین الگو در رفتار اسلامی هستند.
کتاب مکتب دار صادق نوشته مهدي قزلي نيز اثريست كه در اين راستا نگاشته شده و به بررسي و كاووش در سيرهي اخلاقي و سلوك فردي و اجتماعي پيشواي پنجم حضرت امام جعفر صادق عليه السلام پرداخته و زواياي ان را مورد بررسي قرار داده است.
6. امام صادق علیه السلام
نویسنده: علامه محمد حسین مظفر
ناشر: موسسه نشر اسلامی
کتاب امام صادق(علیه السلام) در دو بخش و در 456 صفحه توسط علامه بزرگوار شیخ محمد حسین مظفر که از عالمان برجسته فقه و اصول و تاریخ و ادبیات در حوزه نجف اشرف به شمار می آمد به عربی نگاشته شده است.
ایشان زندگی امام صادق(علیه السلام) را به طور مختصر از زوایای مختلف نگریسته و بررسی نموده است و به همین خاطر موسسه نشر اسلامی، وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نسبت به چاپ این کتاب ارزشمند اقدام کرده است. همچنین توسط جناب آقای سید ابراهیم سید علوی، به فارسی ترجمه و توسط انتشارات رسالت قلم چاپ شده است.
این کتاب از منابع مهم و معتبر در بررسی شخصیت امام صادق(علیه السلام) و ابعاد والای آن به شمار می آید. در پیشگفتار اشاره می کند از آنجا که اطلاع از زندگانی امام صادق(علیه السلام) بستگی به شناخت ماهیت دو حکومت اموی و عباسی دارد که امام در دوران سلطه سیاسی آنان می زیسته است و نظر به اینکه لازم است چگونگی رفتار این امام را با امام ششم و به طور کلی با اهل بیت بازشناخته شود و بدانیم اهل بیت(علیهم السلام) کیستند؟ مباحثی را در جهت دست یابی به همین شناختها مطرح می کنیم برای اینکه در پرتو آن بررسی و تحقیق کوتاه خواننده به این نکته وقوف یابد که چرا امام ششم از امامان دیگر در رشد علوم و معارف گوناگون توفیق یافته و به بسط و شرح آن پرداخته است؟ و چرا امام صادق(علیه السلام) بیش از امامان قبل و بعد خود مردم را به سوی اخلاق نیکو و فضایل انسانی فراخوانده است؟ و چرا این امام بزرگوار دوستان و مریدان خاصش را هم از اظهار دوستی و حتی رفت و آمد علمی که ما تقیه اش می نامیم بازداشته است.
در پیشگفتار خواننده بیش از آنکه تفصیل زندگانی امام را بداند اجمالی از حیات پر ثمر آن پیشوای برحق و راستین در پیش رویش جلوه گر خواهد شد.
7. ابعاد شخصیتی و زندگی امام صادق علیه السلام
احمد پاکتچی
ناشر: دانشگاه امام صادق علیه السلام
«ابعاد شخصیت و جایگاه امام صادق(علیه السلام)» با هدف آشنایی با ابعاد شخصیت و جایگاه امام صادق(علیه السلام) در قالب 23 فصل (مقاله) به نگارش در آمده است.
در فصل اول ضمن بررسی زندگانی بابرکت امام ششم(علیه السلام)، در مورد شرایط سیاسی ـ اجتماعی و فضای علمی ـ فرهنگی آن زمان بحث و بررسی شده است.
فصل دوم در مورد شرایط علمی و فرهنگی در عصر امام صادق(علیه السلام) و بستر شگلگیری مذهب جعفری بحث و بررسی صورت گرفته است. در واقع در این فصل از سویی تنوع اندیشههای کلامی و فقهی و از سوی دیگر بستر شکلگیری مذهب جعفری در بافتی معین تبیین گردید.
فصل سوم در صدد آن است که یافتههای کلان و فرانظری مطرح شده توسط حضرت امام صادق(علیه السلام) به ویژه در زمینههای اجتماعی را کشف نماید. بر همین اساس در این فصل در مورد سنخشناسی گفتمان امامان معصوم(علیهم السلام)، کشف و تحلیل رویکردهای اجتماعی در گفتمان روایی امام(علیه السلام)، جریان شناسی فرهنگی ـ اجتماعی روایات امام(علیه السلام) محورها و عناصر گفتمانهای اجتماعی دینی در روایات امام(علیه السلام)، نظریههای اجتماعی برساخته از روایات امام(علیه السلام) و رویکردهای نشانهشناسی در گفتمان روایی امام صادق(علیه السلام) بحث شده است.
فصل چهارم دیدگاههای سیاسی امام صادق(علیه السلام) مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصل پنجم ابتدا نظریههای همسو ناهمسو با دوگانه سیاست - اداره مطرح شده و سپس به مدد رویکرد نهادگرایان، سعی شده است برخی از آموزههای امام صادق(علیه السلام) در باب تئوریهای اداره امور مورد تامل قرار گیرد.
در فصل ششم سعی شده است با مطالعه احادیث آن امام بزرگوار، به بررسی تکامل انسان که مفهومی فراتر از رشد و به حد تام رسیدن را در بر دارد، با رویکرد گرایشهای جمع گرایانه پرداخته شود.
در فصل هفتم ابعاد و جایگاه علوم انسانی در میراث فکری امام صادق(علیه السلام) مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل هشتم سعی شده است به منظور مطالعهای فرااخلاقی، نظام اخلاقی مکتب آن حضرت با نظام اخلاقی متعارف و مشهور مورد مقایسه قرار گیرد تا در مورد ساختار کلی آن، تصور روشنتری به دست آید.
8. مسند الامام الصادق علیه السلام
عزیز الله عطاردى
ناشر: عطارد، تهران
عزیز الله عطاردى از عالمان و محققان معاصر، از سالها پیش به جمع آورى اخبار و روایات ائمه معصومین روى آورده و آنها را در مجموعه هایى با عنوان مسند الامام... به نام هر یک از ائمه ارائه کرده است. مسند الامام المجتبى، مسند الامام الشهید، مسند الامام السجاد تا مسند الامام العسکرى علیهم السلام موجود است و على القاعده مسند دو امام اول و آخر هم عرضه خواهد شد.
مسند نویسى، بیشتر و پیشتر شیوه اهل سنت بوده و قدیمى ترین آنها مسند احمد بن حنبل است که روایات هر صحابى را در قسمتى مستقل جمع آورى کرده است. مجموعه مسانید ائمه در حقیقت به منظور بیان روایات آن بزرگواران تدوین شده که بخش قابل توجهى از آن هم به مباحث تاریخى و زندگى آنان مىپردازد.
روش تألیف
مؤلف در هر مسند، روایات را به صورت کامل از منابع نقل کرده و ضمن بیان منبع آن، سلسله اسناد را هم آورده است. البته الزاماً همه اخبار از معصوم نقل نشده و بخشى از آنها، گزارش هاى تاریخى و نقل قول مورخان است. مؤلف، بخش روایاتى را که از خود امام نقل شده (یعنى آن امام که کتاب به او اختصاص دارد) به شکل مبسوطى بر اساس اصول (عقاید) و فروع (فقهى) دسته بندى کرده و از منابع مشهور و غیر مشهور آنها را جمع آورى و ارائه مى کند. طبعاً در خصوص امام باقر و امام صادق علیهما السلام که روایات بیشترى از آنان نقل شده حجم بیشترى به مجلدات کتاب مسند اختصاص داده شده است. چنانکه مسند الامام الصادق علیه السلام بیشترین مجلدات (بیش از 20 جلد) را به خود اختصاص داده است. مؤلف، آدرس هر خبر را در پاورقى آورده مگر در مسند الامام الصادق علیه السلام که شیوه جدیدى اتخاذ کرده و در پایان هر باب به صورت کلى منابع خود را ذکر کرده است.
منابع
منابع این مجموعه اعم از کتب روایى و تاریخى است. در مواردى که از کتب تاریخى اهل سنت نقل شده به منابعى چون طبرى و مسعودى و دیگر منابع دست اول ارجاع شده و در خصوص روایات شیعى هم از کتب اربعه و دیگر اصول روایى معتبر استفاده شده است
9.زندگانی امام صادق جعفربن محمد علیه السلام
سید جعفر شهیدی
دفتر نشر فرهنگ اسلامی
پژوهشی تحلیلی در زندگانی امام جعفر صادق (علیه السلام) است. اهم عناوین آن چنین است:
شرح ولادت امام جعفر صادق (علیه السلام) و خاندان و فرزندان آن حضرت،
سخنان برخی دانشمندان غیر شیعی در مورد ایشان،
اوضاع سیاسی زمان امام صادق در دوره امویان،
مهدویت در صحنه سیاست،
قیام مختار،
قیام زید و یحیی بن زید،
نهضت عباسیان،
قیام محمد نفس زکیه و نپذیرفتن بیعت از سوی امام صادق،
رونق بحثهای کلامی در منطقه شرق اسلامی،
معارضه زندیقان با امام صادق،
فقه در عصر پیامبر (صلی الله علیه واله) و ادوار خلفا و ائمه (علیهم السلام)، روزگار امام باقر و امام صادق (علیه السلام)،
انتشار فقه شیعه، مدینه در روزگار امام صادق،
نظر دانشمندان اهل سنت درباره فقاهت آن حضرت،
زاهد نمایان عصر امام صادق،
ستمگریهای عباسیان و شهادت امام صادق توسط منصور،
شرح برخی از فضایل اخلاقی آن حضرت و موضوعات تاریخی عصر امام صادق و
ارائه گزیدهای از نصایح ایشان،
شعرهای منسوب به امام صادق
خلاصه ی کتاب:
این نوشتار، اثری است محققانه و سليس بدور از هر گونه پيچيدگي با نثري روان و شيوا كه توسط محقق ارجمند دكتر شهيدي كه خود دانش اموختهي مكتب امام صادق بوده است به رشته ي تحرير درامده است.
از ویژگیهای کتاب میتوان به نگاه دقیق محققانهی مولف به زواياي مختلف زندگی امام صادق اشاره کرد، تحلیلهای اجتماعی در وضعیت سیاسی و اجتماعی آن دوران از مواردیست که بر غنای این اثر افزوده است ذکر سخت گیریهای دولتمردان اموي بر غير اعراب، برسي قیامهای ضد دولتی نیز از مباحث مطروحه در كتاب است حلقهی دروس فقه و كلام امام صادق(علیهالسلام) و مناظره ایشان و معرفي شاگردانشان نيز در فصولي از كتاب امده است و در پايان نیز به تقابل ان امام همام با حاكمان وقت و ارائۀ کیفیت شهادت ايشان و گزیده سیره و سخنان حضرتش میپردازد.
10.امام صادق ومذاهب اهل سنت
اسد حیدر
ناشر: دانشگاه ادیان ومذاهب
کتاب حاضر اثری مهم درباب شناخت شخصیت امام صادق(علیه السلام) و شرایط زندگی علمی و سیاسی و فرهنگی آن حضرت و تطبیق مبانی فکری و فقهی و کلامی ایشان با دیگر شخصیت های علمی مذاهب دیگر است، یکی از امتیازات این کتاب، توجه مولف به ابعاد گوناگون بحث تطبیقی میان مذاهب است.
مولف در جلد اول تحت عنوان امام صادق میان دو دوران حکومت امویان و عباسیان، ضمن بررسی دوران اموی به زمینه های انتقال از حکومت امویان به عباسیان می پردازد. در ادامه این مجلد شخصیت امام صادق در آینه گفتارها معرفی می شود. فصل بعدی به معرفی شاگردان، راویان حدیث و مکتب امام صادق می پردازد و در فصل چهارم حاکمان عصر آن امام و رابطه شان با آن حضرت را مورد بررسی قرار می دهد. در همین جلد به شکل گیری، آوازه و رواج مذاهب چهارگانه نیز پرداخته می شود و درگیری های ایشان را نشان می دهد. ضمن آن که مذهب جعفری، شکل گیری و گسترش آن را نیز مورد بحث قرار می دهد.
بحث از رجال و اصحاب حدیث از دیگر ابعاد این کتاب است. مولف در جلد دوم تحت عنوان امام صادق و شاگردان و راویان احادیث به کارنامه علمی شاگردان بزرگ امام صادق که دارای تالیفات بودند می پردازد. وی در این عرصه ۱۲۴ تن از اصحاب حدیث امام را معرفی کرده است. وی در جلد سوم کتاب به معرفی دو شخصیت مهم یعنی مومن طاق و هشام بن الحکم می پردازد و در این تحقیق با طرح جنجالی که پیرامون شخصیت هشام صورت گرفته و تهمت هایی که به وی زده شده ، تحلیلی از موقعیت برخی از اصحاب خاص امام ارائه می کند. مولف در جلد چهارم این اثر به معضل غالیان اشاره می کند و مشکلاتی را که ایشان مطرح کردند، به بحث می گذارد، همچنین در این مجلد دیدگاه حنبلیان در مورد امام صادق(علیه السلام) مورد بحث قرار می گیرد.
وی در جلد پنجم پس از بیان مقدمه ای درباب فقه اسلامی و گستره اختلافات میان مذاهب چهارگانه و منازعاتی که میان خود مذاهب چهارگانه اهل سنت وجود داشته است، به باب طهارت و سپس صلات پرداخته و بسیاری از فروعات را با بررسی ادله آن به تفصیل گذاشته است.
در جلد ششم نیز ادامه باب صلات را بحث از افعال صلات پی می گیرد. نگاه مولف در این بخش این است که با ارائه شواهد و ادله متقن نشان دهد که بر خلاف آنچه دشمنان شیعه و برخی از غافلان می پندارند، بسیاری از آرایی که شیعه بدان معتقد است موافق برخی از مذاهب اهل سنت است و یا دست کم روایات معتبری در جوامع اهل سنت بر وفق آن وجود دارد.
جلد هفتم به دیدگاه امام صادق در مورد تفاسیر صوفیانه می پردازد و در جلد پایانی نیز بار دیگر به طور مفصل به زندگی امام صادق و رخدادهای زمان حیات ایشان اشاره می کند.
11. سیره اخلاقی و تربیتی
پندهای امام صادق به رهجویان صادق
علامه محمد تقى مصباح یزدى
ناشر: موسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(ره)
شرح و تفسیر یکى از احادیث منقول از امام صادق(علیه السلام) است. این حدیث مشتمل بر پارهاى از وصایا و سفارشهاى امام صادق(علیه السلام) به یکى از اصحاب خود به نام عبدالله بن جندب است. سخنران بر محور حدیث یادشده، سلسله سخنرانى را با عنوان درس اخلاق ترتیب داده و به بیان فضایل اخلاقى و راههاى کسب آن و معرفى رذایل اخلاقى و شیوه هاى دور ماندن از آن پرداخته است. این سخنرانىها در 28 عنوان به بیان فضایل اخلاقى و راههاى کسب آن و معرفى رذایل اخلاقى و شیوه هاى دور ماندن از آن پرداخته است. این سخنرانىها در 28 عنوان تنظیم و تدوین شده است. برخى از عنوانهاى مزبور عبارت است از دوستان واقعى اهل بیت، محاسبه نفس، نشانه هاى ایمان، خوف و رجا، شادى از دیدگاه اسلام، دامهاى شیطان.
خلاصه ی کتاب:
محور اصلى دروس مطروحه در این اثر ، شرح گسترده اي است بر حدیثى زيبا از امام صادق(علیه السلام)، خطاب به عبدالله بن جندب که آن حضرت در این حدیث شريف به بسیارى از مباحث و موضوعات مهم اخلاقى سفارش فرموده اند و هر یک از مطالب مطروحه در این حديث شریف با شرح و بسطي عالمانه و دقيق توسط عالم گرانقدر ایت الله مصباح یزدی توضیح تفسیر داده شده است وبه زیور طبع اراسته گشته است .
موضوعاتی مانند محبین واقعی اهل بیت(علیهم السلام) و ویژگی های آنان، نوع نگاه مؤمنین به دنیا، نشانههای اهل ایمان و علامت های مؤمن واقعی ، نتایج استقامت در دین، روشن کردن مفهوم خوف و رجا، اشاراتی به کمینگاه های شیطان، شرایط نماز مقبول و راه های رسیدن به قرب الهی وتوضیح و بیان صفات و خصوصیات شیعیان و موالیان واقعی از منظر ان حضرت از جمله مباحثی است که در این اثر فاخر به آن ها اشاره شده است.
12. پرسشهای مردم و پاسخهای امام صادق علیه السلام
نویسنده:احمد قاضی زاهدی
انتشارات:عصر ظهور
خلاصه ی کتاب:
گرداوری مجموعه های معارفی بصورت پرسش و پاسخ شیوه ای نو در طرح جذابتر اين موضوعات است
« گنجینه ي نور » ،مجموعه ای معارفیست در موضوعات مختلف كه به صورت پرسش گونه مطرح گشته و پاسخهای ان ازبیانات و احادیث رئیس مکتب جعفري، حضرت امام صادق علیه السلام گرداوری گشته است شیعیان، و موالیان این تربیت یافتگان مکتب جعفری – همواره تشنه ي معارف اسلامی بوده و از سرچشمهي زلال احادیث که توسط محققان و مؤلفان و راویان حدیث ثبت و ضبط گردیده، سیراب می شوند.
کتاب پرسشهای مردم و پاسخهای امام صادق با توجه به احادیث و روایات بسیاري که از ایشان در موضوعات علمی، فرهنگی، اخلاقی، عبادي، اعتقادي، تربیتی، فقهی و… در کتب مختلف حدیث موجود است و دسترسی به آن براي افراد به خصوص قشر جوان به آسانی مقدور نیست گردآوري گردیده است که میتوان گفت در نوع خود ستودنی است.
13. ترجمه جلد یازدهم بحارالانوار
مترجم: موسی خسروی
انتشارات:دارالکتاب اسلامیه
خلاصه ی کتاب :
کتاب بحار الانوار علامه مجلسي ذخيره غني و شگفت اوريست از جواهرات گرانبها و فوائد بي بديل و دائره المعارفيست جامع در تاريخ عقايد كلام اداب و سنن سيره اخلاق بر مبناي روايات معصومين انان كه ذخائر الهي بر روي زمين هستند و روشنگران راه هدايت و طبيبان نفوس , اين اثر عظيم و بي بديل در صد و ده جلد به زيور طبع اراسته گشته است ,اثرحاظر ترجمه جلد چهاردهم اين مجموعه ي فاخر ميباشد كه در ان به زندگي و شخصيت رئيس مذهب شيعه مطالب جامعي گرداوري گشته است و از ولادت تا وفات امام ششم علیه السلام؛ برسي شده است
اسم ها و نقش انگشتری و شمائل آن حضرت؛ نصوصات وارد شده در باب امامت ايشان؛ رفتار و اخلاق فردي و اجتماعي ايشان، اقرار دوست و دشمن به مقامات علمي و جايگاه اجتماعي ايشان ؛ كرامات اعمم از و استجابت دعا و واقف بودن بر تمامي علوم، نقش آن حضرت در احيا مكتب و مهذب تشيع واز موضوعات مطرح شده در اين كتاب مي باشد.
دوکتاب ویژه برای کودکان ونوجوانان
14. دیدنیهای خدا
نویسنده:مهدی وحیدی صدر
تصویرگر:کلثوم نظری
ناشر:جمال
موضوع:نگاهی موحدانه به شگفتی های آفرینش از زبان امام صادق علیه السلام
کتاب توحید مفضل گفتگوی بلند امام صادق (علیه السلام) با یکی از شاگردانش به نام مفضل است. امام صادق (علیه السلام) در این حدیث طولانی، پردههایی از شگفتیهای آفرینش و زیباییهای جهان هستی را به نمایش میگذارد. مجموعۀ «دیدنیهای خدا» برداشتی تازه از این حدیث گرانقدر است که به زبان شعر برای کودکان بازنویسی شده است.
کتاب دیدنی های خدا ( شگفتی های آفرینش در سخن امام صادق علیه السلام ) ترجمه توحید مفضل به زبان کودکان و به صورت شعر است. در بخشی از کتاب آمده است: بر ماست که کودکان خود را از همان نخستین سال های زندگی، با توحید و خداشناسی آشنا کنیم و پیوند دوستی خود را با خدای مهربان هر روز محکم تر سازیم. یکی از بهترین راه های آشنا کردن کودکان با خدا، توجه دادن آنان به شگفتی های آفرینش است.
این مجموعه با استقبال بسیار زیاد مخاطبان رو به رو شده است و تاکنون به زبانهای مختلفی ترجمه شده است.
نشر جمال در جهت احترام به سلیقه مخاطبین خود این مجموعه را به شکلهای گوناگی از قبیل تک جلدی و چندجلدی به چاپ رسانده است.
معرفی کتاب دیدنیهای خدا
ایمان به خدا و آفرینش خدا مهم ترین اصل دین اسلام و برترین پیام همه ی پیامبران الهی است. ایمان به خدا روح ادمی را از افسردگی و پژمردگی و نا امیدی رها می سازد و همچون درختی است که میوهی اخلاق والای انسانی را به فرد و جامعه هدیه می دهد. بدون ایمان به خدا تربیت صحیح و عمیق ممکن نخواهد بود و بدون دوستی با پروردگار هیچ انسانی نمیتواند از دامهای وسوسه انگیز شیطان و نغمه های یاس آلود و گمراهی آور او نجات یابد. لذا برماست که کودکان خود را از همان نخستین سال های زندگی با توحید و خداشناسی آشنا کنیم و پیوند دوستی آنان را با خدای مهربان هر روز محکمتر سازیم.
یکی از بهترین های راه های آشنا کردن کودکان با خدا، توجه دادن آنان به شگفتی های آفرینش است. دقت در شگفتی های هستی، فرزندان ما را با رحمت و دانش و حکمت پروردگار آشنا می سازد و در عین حال شوق آنان را برای مطالعه ی خلقت و زیبایی های آن بیشتر می کند .
مجموعه ی دیدنی های خدا برگرفته ازکتاب توحید مفضل است. توحید مفضل حدیثی است که امام صادق علیه السلام به فردی به نام مفضل تعلیم فرمودند و در آن با دقت در شگفتی های آفرینش به عظمت خدا استدلال نمودهاند.
مجموعۀ دیدنی های خدا حاصل یک کار گروهی است. حجت الاسلام و المسلمین حیدری ابهری تحقیق و پژوهش کار را بر عهده داشته اند و نتایج تحقیقات ایشان به قلم شاعر خوش ذوق کودکان جناب آقای مهدی وحیدی صدر لباس شعر پوشیده است. به علاوه در چاپ های اخیر، اشعار این مجموعه با ویرایش حجت الاسلام سید محمد مهاجرانی خواندنیتر شده اند.
این مجموعۀ زیبا کتابی تربیتی، اعتقادی و ادبی است که در ان غنای محتوا با تصاویر زیبا و اشعار خواندنی ترکیب شده است و از آمیختگی هنر، ادبیات، تفکر و تربیت مجموعه ای ممتاز فراهم آمده است.
15. فصل چیدن
محسن هجری
انتشارات : کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
در «فصل چیدن»، سعید بن ثابت رهسپار کوفه شده و با هنگام بن سالم، که دارای مغازه علافی (علوفه و کاه) است، برخورد میکند. هشام با مشاهدة سعید از او میخواهد تا به عنوان شاگرد در مغازهاش کار کند. او در کنار یاد دادن فنون کاسبی به سعید به او آداب اخلاق را نیز میآموزد. از جمله این که از او میخواهد تا به کوفه نزد پدر و مادرش برود و با آنها به نرمی برخورد کند. مجموعة حاضر حاوی هشت داستان کوتاه است که یکی از آنها «فصل چیدن» نام دارد. عناوین دیگر داستانها عبارت است از: آتشی به لطافت بنفشهها؛ آخرین موج؛ طلوع ستاره؛ یک سبد خاطره؛ پدر خاک.