دانستنی های پژوهش

  • 356
  • 41 مرتبه
طرح گفتگوی آسمانی

طرح گفتگوی آسمانی

15 اردیبهشت 1404


جلسه هفتم:قسمت اول


گفتار اول: شناخت از راه عقل

شناخت می‌تواند بدون استفاده از حواس یا نیاز به تفکر و اندیشه نیز صورت گیرد. برای مثال، قضایایی مانند "هر کلی بزرگتر از جزء خود است" یا "هر معلولی علت می‌خواهد" و "دو به علاوه دو مساوی چهار است" از این دسته‌اند که مستقیماً توسط عقل درک می‌شوند.


گفتار دوم: انواع تفکر

 به بررسی انواع تفکر می‌پردازیم. 

تفکر قیاسی :

 این نوع تفکر زمانی شکل می‌گیرد که اطلاعاتی با قسمت‌های مشترک داشته باشیم، و این قسمت‌های مشترک، گزاره‌ها را به هم پیوند می‌دهد و به ما اطلاعات جدید می‌دهد.
 استدلال‌های ریاضی عمدتاً از روش قیاسی بهره می‌برند.

حساب احتمالات: 

 در این روش، با استفاده از آمار و داده‌ها، قواعد علمی کشف می‌شود. 

فتار سوم: مثال هایی از حساب احتمالات


مثلاً اگر ده مهره با شماره‌های مختلف داشته باشیم و یکی را بدون دیدن انتخاب کنیم، احتمال بیرون آمدن هر مهره خاص، مانند شماره یک، یک دهم است.
احتمال بیرون آوردن مهره شماره دو بعد از شماره یک، یک نهم است، زیرا پس از بیرون آوردن مهره اول، نه مهره باقی می‌ماند.

 احتمال بیرون آوردن تمام ده مهره به ترتیب مشخص، بسیار کم و نزدیک به صفر است (۱ در ۳,۶۲۸,۸۰۰ حالت ممکن). این نشان می‌دهد که تحت شرایط عادی، تقریباً ناممکن است که کسی بتواند بدون آگاهی تمام مهره‌ها را به ترتیب بیرون آورد.

در مثال دیگر، اگر بگویند کتابی را کودکی سه‌ساله به‌طور تصادفی با فشار دادن کلیدهای رایانه نوشته است، باورکردنش دشوار است. در حالی که یک عبارت کوتاه ممکن است به‌طور تصادفی ایجاد شود، باور اینکه کل کتاب به این شکل نوشته شده باشد، غیرممکن است. این نشان می‌دهد که نگارش کتاب نیاز به آگاهی و تفکر دارد.

منبع : کتاب بی نهایت 
نویسنده: استاد محمد حسن وکیلی

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.