نقش خودآگاهی در پذیرش ارزش ها
این توانایی به ما کمک میکند تا بتوانیم از ملاک های ارزشمندی آگاه شویم، و ارزش خود را در زندگی بیابیم.
به این ترتیب، از ارزشهای کاذب پیروی نمی کنیم و با رضایت و آرامش بیشتری زندگی خواهیم کرد. تنها در صورت شناخت شخصیت و ارزشها و علایق خود است که میتوانیم از میان سیلی از اطلاعات ودعوتها، به آنهایی جواب دهیم و در برابر آنهایی برانگیخته و هیجان زده شویم که به ما ( یعنی به ارزشها، علایق و استعدادها ) مربوط می شوند و بقیه را دور بریزیم، هر چند فریبنده باشند.
پیامد عدم خود آگاهی
اگر ندانیم چه کسی هستیم، هر نوع اطلاعات مطلوبی از هر چیزی ما را بر می انگیزد و هیجانی کاذب برای دستیابی به آن در ما ایجاد مینماید که البته این حالت دیری نمی پاید و ما خسته و ناراضی به دنبال چیزی مناسب تر و ارضا کننده تر خواهیم رفت. همیشه اطلاعات متفاوت و متنوع به ذهن ما وارد میشوند و ما سردرگم و هیجان زده خواهیم بود.
حتماً کسانی را دیده اید که میگویند اگر میتوانستند از اول شروع کنند، سعی میکردند شغل دیگری انتخاب کنند، یا کس دیگری را به عنوان همسر ا انتخاب میکردند.
چه چیز باعث شده است هم اکنون در شغلی باشند یا با همسری زندگی کنند که هیچ میلی به آن ندارند؟ بسیار مهم است که انسان در انتخاب های زندگی اش شناخت عمیقی از خود با تمامی ابعاد آن داشته باشد.
هر اندازه درباره ی خودمان، استعدادها و علایقمان بیشتر بدانیم بهتر میتواینم به فعالیتهایی روی آوریم که با تیپ شخصیتی ما سازگارترند.
خویشتن پنداری
تعریف خویشتن داری
اولین عامل مؤثر در تعیین مسیر تکاملی زندگی ما تصویر ما از خودمان است. این همان چیزی است که خویشتن پنداری می نامیم. خویشتن پنداری مجموعه ای از تصورات ما درباره ی خودمان در موقعیت ها و زمینه های مختلف از جمله انتخاب همسر یا شغل و.... است.
اهمیت خویشتن پنداری
تصور ما از خودمان و شناخت اولویتهای شخصیتی ما بسیار ضروری است چرا که تصمیمات به موقع و شروع مناسب، بعد از شناخت توانمندیهای فردی ضامن درستی انتخابهای بزرگ زندگی ما است.